Reklama
 
Blog | Miroslav Radiměřský

Rebelové vs. zrádci



Je čím dál tím zřejmější, že skupina poslanců chce hlavně shodit vládu a premiéra. Věcná témata jsou záminkou, která se dle potřeby upravuje tak, aby druhá strana nemohla vyhovět.  (viz např. včerejší Události, komentáře)

Je dobře známo, že se tato skupina, vždy hlasovala pro a o problematiku se nikdy nezajímala. V médiích jsou označováni za rebely a i oni se tak označují. Já ovšem tohle slovo v souvislosti s nimi použít nehodlám. Význam slova rebel mám spojený s někým, kdo si stojí na svém, hájí svoji pravdu, svoji pozici i proti systému.  Na chování pánů poslanců se mnohem lépe hodí slovo zrádce. Je to sice politicky nekorektní označení. Jejich guru na hradě vždy vystupoval proti politické korektnosti, takže by se neměli na mě za to zlobit.

Pokud by poslanci skutečně rebelovali, musel by tu být konzistentní odpor. Pak je otázka zda by chtěli “jen” vyměnit premiéra. Nemůžou si myslet, že otočí kompletně celou vládní politiku. To bychom tu pak mohli brzo mít další a další rebely z jiných stran, protože by vládní program v jisté části odporoval tezím jiného koaličního partnera. Mimo jiné z toho důvodu mi připadá, že jde o zradu. Případně mohli páni poslanci posloužit jako užiteční idioti. Pak je otázka, co je horší, když vládu drží pod krkem užiteční idioti nebo když jí bodají nůž do zad zrádci.    

Reklama

A to říkám vědom si toho, že současná hospodářská politika vlády je tragická. Přílišné škrtání, zvyšování daní v krizi a všudy přítomná nejistota je slovy premiéra na hranici ekonomické debility. Srovnáme-li hospodářský výkon sousedních zemí s tou naší, tak člověk nemusí být ekonom, aby tušil, že je něco špatně.

Premiér už toho také má dost. Jak se tak zdá.