Reklama
 
Blog | Miroslav Radiměřský

Když už ne pravda, tak alespoň Láska straší Nečase

V prezidentském volebním shonu mohla snadno zapadnout zpráva, že advokát Láska spolupracující s Transparency International podal žalobu na premiéra Nečase. Nečas měl podle oznámení uplácet funkcemi. Věc je to v české politice sice celkem běžná, ale pokud soudci rozhodnou ve prospěch žalujícího, tak by to mohlo spustit malé zemětřesení. 

Nechme právo právníkům 

Reklama

Zajímavější je, že se premiér řečeno jeho vlastní frází „chová jako na dobytém území“. Jinými slovy nejmenuje lidi podle odbornosti, ale podle loajality nebo za odměnu. Loajalita je pochopitelná a nebyl by s ní problém, pokud by za krok ze stejné kategorie neodvolal ministryni Peake. Pravděpodobně také chtěla mít na ministerstvu lidi loajální v prvé řadě k ní a ne k Nečasovi. Z premérského úhlu pohledu nemusí případy vypadat vůbec podobně. Zatímco on dosazuje sobě loajální lidi a ona mu je odvolává. I zahraniční politika USA za studené války rozlišovala islamisty na „naše bastardy a jejich bastardy“. Jak to dopadlo, víme.

Jmenování za odměnu je trochu něco jiného, problematičtějšího. Jestli se to může nebo ne nám díky panu Láskovi odpoví právnici. Řešení této a všech budoucích vládních přestřelek a krizí je všem známo a často diskutováno. Služební zákon.