Reklama
 
Blog | Miroslav Radiměřský

Nový rok -Klausova amnestie, rozdělení a referenda

Začal rok 13tý. Přes nedobrou pověst tohoto čísla snad přinese alespoň trochu štěstí. Václav Klaus ve svém projevu zmínil, že si nežijeme zase tak špatně. Našlo by se mnoho chyb a nedostatků. Když se ale podíváme na seznam zemí, kde se vyplatí narodit, je ČR na 28 místě. Jistě mohlo by být lépe, mnohem lépe, ale není to žádná katastrofa. Původně jsem se chtěl vyjádřit i ke Klausově amnestii, ale našel jsem lepší text, než bych napsal já.

20 let od rozpadu  Československa se na první den nového roku u Václava Moravce sešli premiéři obou zemí. Shodli se, že to byl dobrý krok. Až na výjimky si notovali. Souhlasili také s tím, že nebylo třeba pořádat referendum o rozdělení. Premiér Nečas dokonce řekl, že konání referenda by nepřineslo nic pozitivního.  U politika z ODS, která je konzistentně proti referenrendu, je to věc očekávatelná. O to větší překvapení jsem zažil o pár hodin později, kdy televizí proběhla předvolební videa prezidentských kandidátů. Přemysl Sobotka hřímal, že o Euru se bude rozhodovat jen v referendu.

Takže občané neměli rozhodovat o tom, jestli se bude dělit republika, ale o tom zda vstoupíme do euroźony ano? Že by přijetí eura bylo méně odborné než rozdělení republiky? (Opomíjím teď na kolik je to předvolební blábol a nakolik reálný cíl.) Podobný názor zastává i premiér, což by mohlo být u odpůrce referenda pozoruhodné. Bohužel tento přístup je vlastní celému politickému spektru. Stačí si vzpomenout na tanečky ČSSD kolem radaru. 

Reklama

Politici se odvolávají na referendum tehdy, když jsou sami proti. Myslí si, že převládá ve společnosti negativní názor? Proč se tedy nechopí odpovědnosti a téma nezamítnout? Umýt si ruce referendem je lákavé, ale hlavní důvod bude asi jinde. Jakékoliv trochu kontroverznější téma je mnohem obtížnější obhájit a vysvětlit, než kritizovat. Oponentni mají na své straně vedle argumentů i city, strach a zveličování. Vždy je snazší bořit. Toto zjištění není příliš pozitivní. Zdá se, že čeští politici nejsou schopni národu v klíčových oblastech vysvětlit svůj postoj. Obhájit si své názory. Co je horší, tak se o to ani nesnaží. 

 

Přesto vše nejlepší do nového roku každému laskavému čtenáři, který dočetl až sem.