Reklama
 
Blog | Miroslav Radiměřský

Prezidentská volba



Volby budou a o Hrad se uchází 9 kandidátů: Jana BobošíkováJiří DienstbierTáňa FischerováJan FischerVladimír FranzZuzana RoithováPřemysl SobotkaKarel Schwarzenberg a Miloš ZemanZajímavý způsob jak si porovnat své názory s názory kandidátů představuje volební kalkulačkaTrochu jiný pohled na prezidentskou volbu pak představil ve svém blogu Rudolf Mládek a českým internetem zatím kolují vtipy. 

Ošidnost volebního systému

Jak naznačují průzkumy největší šanci, že budou obývat Hrad, mají zatím Miloš Zeman a Jan Fischer.  Pokud je jeden z nich vaším favoritem, tak není moc co řešit. (Podobně, pokud vaším favoritem není, ale na Hradě vám nevadí). Pro všechny ostatní v sobě skrývá volební systém jednu ošidnost, kterou nedávno zažili při volbě prezidenta v Egyptě. Tamní liberálové si v druhém kole mohli vybrat mezi muslimským bratrem a exponentem bývalého režimu. Budeme-li na protest volit dejme tomu Táňu Fischerovou/Vladimíra Franze (dosaďte svého kandidáta), rozmělníme-li tak své hlasy, může nás v druhém kole čekat volba ze dvou kandidátů, které nechceme. 

Reklama

V ekonomii veřejné volby se v případě vícekolových voleb hovoří o strategickém hlasování. Ve zkratce: v prvním kole volím tak, abych do druhého dostal kandidáta, který má šanci uspět.  Můžu tak snadno volit i proti politikovi, který je pro mě nejpřijatelnější, jen proto, že ten/ta, který je u mě na druhém místě má šanci se probojovat do druhého kola a následně zvítězit. Voliči, kteří se nechtějí smířit s prezidentstvím Miloše Zemana nebo Jana Fishera stojí nyní před podobnou volbou. 

Na třetím místě by dle průzkumů skončil Jiří Dienstbier následovaný Karlem Schwarzenbergem. Pokud je jeden z pánů pro vás přijatelnější než vedoucí duo (a není to váš favorit), tak před vámi stojí nelehké rozhodnutí. Vzdát se preferovaného kandidáta a strategicky volit? Riskovat, že budete v druhém kole vybírat z Miloše Zemana a Jana Fischera? 

Šance kandidátů

Je trochu na škodu, že si něco podobného neuvědomují kandidáti. Ne nadarmo je v amerických primárkách napjatě sledováno odstoupení jakéhokoliv kandidáta. Odstupující má v tu chvíli šanci ovlivnit volby. Vyjádření podpory jednomu nebo druhému kandidátovi může pěkně zamíchat s pořadím. Asi nelze předpokládat, že by Karel Schwarzenberg odstoupil ve prospěch Jiřího Dienstbiera nebo naopak. Zbývající kandidáti a nyní i ti neúspěšní (Vladimír Dlouhý už tak učinil), tuto možnost mají. Pravicovější v Karlu Schwarzenbergovi a levicovější v Jiřím Deintsbierovi. Pokud samozřejmě nejsou spokojeni s vyhlídkou Miloše Zemana nebo Jana Fischera na Hradě, případně pokud nepovažují průzkumy za totálně chybné.