Reklama
 
Blog | Miroslav Radiměřský

Volby a antikomunismus

Prvotně se přiznám, že jsem volit nebyl. Byly to první volby, kterých jsem se neúčastnil. Víkendová práce a nutnost jízdy sem a tam z Brna domů, abych volil, předčily moje volební chutě. Nebudu tu psát nic o chabé a prázdné kampani ani o znechucení politikou a podobných věcech.

 

Reklama

Co mě zaujalo, jsou nově oznámené změny vládní politiky. Nehodlám nyní rozebírat jestli jdou správným směrem nebo ne. Důležité je, že se chystají. Na jednu stranu se vládní strany snažily přesvědčit voliče, že krajské volby s celostátní úrovní nesouvisí a že ten kdo hlasuje proti vládní politice centra, je v lepším případě hlupák, který nepochopil, jak to u nás chodí.

 

Opozice, ta celostátní, na druhou stranu zcela očekávaně mluvila o volbách jako o referendu o vládě. Právě oznámená změna kurzu jí fakticky dává za pravdu. Vláda svojí reakcí na výsledek voleb určitým způsobem legitimizovala to, co před volbami popírala. Krajské volby mají vliv na celostátní politiku. Na druhou stranu slova jsou slova a realita může být jiná. Vláda tím vysílá ovšem jistý signál.

Hlavním postvolebním tématem se stal úspěch komunistů. Nechme být krajské volby, o těch bylo napsáno mnoho. Na nedělní otázku Václava Moravce odpověděl premiér Nečas, že jim je fakticky jedno jak dopadne druhé kolo senátních voleb v případě kdy proti sobě stojí kandidáti ČSSD a KSČM.

Kam se poděl tolik deklarovaný a před volbami oprašovaný antikomunismus? Chápu, že ať bude v senátu kdokoliv z levice, bude to pro vládu stejné. Co ale tolik zmiňované principy?

Na jednu stranu se nám snaží pravice namluvit, že hlavním smyslem jejich, byť špatné, vlády je zabránit rudému přílivu. A proto by měl volič překousnout cokoliv, jen aby zabránil nástupu komunistů k moci. Na druhou stranu právě takovéto chvíle, kdy zapomeneme na antikomunismus, protože by pomohl demokratické konkurenci, naznačují, že více než o myšlenky jde o kalkulaci. V ní pak antikomunismus neslouží proti KSČM, ale jako klacek na ČSSD.

Můžeme mít proti ČSSD mnoho výhrad (stejně jako k jiným stranám), jedna věc je ale jasná. Dokud se zde nevytvoří jiná silná levicová strana, tak jakékoliv oslabení ČSSD prospívá hlavně KSČM.

Uvidíme, co přinese druhé kolo.